torsdag 17 november 2011

Veckobrev vecka 47



Big Bang
I tisdags påbörjade vi vårt arbete om rymden. Under veckan har vi pratat och skrivit om Big Bang, vi har läst om vår egen galax Vintergatan och sett filmen "Galaxer i oändligheten". Samtidigt har eleverna påbörjat sina böcker om rymden där de i ord och bild befäster vad de lär sig. Nyfikenheten och entusiasmen är stor!

Tredimensionella geometriska objekt
Under veckans mattelektioner har vi pratat om skillnaden mellan tvådimensionella och tredimensionella geometriska objekt och lärt oss begreppen klot, rätblock, cylinder, kon och kub. Vi har haft laborativa pass då vi sökt efter föremål i klassrummet och tillverkat egna geometriska objekt i papper. Resultatet av arbetet syns i fönstret i grupprummet. Nästa vecka börjar vi träna effektiva strategier för hur man räknar addition med tiotalsövergång. Vi kommer lägga stor vikt vid hur man ska tänka vid huvudräkning och prova olika metoder. Vi inleder med att räkna addition med 9 t.ex. 9 + 3.

Lärarstuderande
Under vecka 47-48 kommer Carina Johansson göra sin praktik hos oss. Carina har gjort praktik hos oss tidigare under hösten och känner barnen väl.

Brandkåren
På tisdag besöker brandkåren eleverna i årskurs 2 på Hjärups skola. De kommer till 2A under morgonpasset. Därefter arbetar vi delar av dagen med fördjupningsmaterialet som brandkåren förser oss med.

Ingen idrott - inget ombyte
Eftersom alla elever på Hjärups skola tar del av dansundervisningen som Kulturprojektet i Staffanstorp bjuder oss på behöver andra klasser låna idrottshallen under vår lektion på torsdag. Därför kommer Åsa hålla ett teoripass i idrott med eleverna i vårt klassrum.

Läsläxan
Genom att läsa regelbundet blir eleverna goda läsare och ökar sin förmåga att läsa med förståelse. Genom att läsa med flyt förflyttas fokus från avkodning till läsförståelse och läsglädje. För att uppnå flyt är det viktigt att eleverna läser regelbundet både hemma och i skolan. Det ÄR viktigt att eleverna läser i böckerna som hör till läsläxan. Under terminen ska elever som läser kapitelböcker ha hunnit redovisa minst fem böcker, både muntligt och skriftligt. En del glömmer att ta med sig boken till skolan eller glömmer att läsa. Uppmuntra era barn till läsning och lyssna till när de läser högt då och då. Läsningen har de ju nytta av resten av livet!

Klassfest torsdagen den 24 november
På torsdag klockan 18 anordnar våra klassföräldrar en fest för er i 2A inne på Fritidsklubben. Vi pedagoger har inte möjlighet att närvara, men önskar er alla en riktigt trevlig kväll.

Ha det så gott!

Marie och Pia

Översikt vecka 47:
Tisdag:             Brandkåren på besök 8.15-9.45
Onsdag:            Läsläxa. Elever med läsebok läser s.66-69. Övriga läser vald bok.
Torsdag:            Idrottslektion i 2A:s klassrum. Inga idrottskläder.
                         Hemlig påse: Kajsa, Anton och Maria
Fredag:            Matteläxa och Veckans ord

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar