fredag 14 oktober 2011

Veckobrev v.42


Under veckan har det dykt upp en del elevarbeten här på bloggen. Trädberättelserna är resultatet av de intervjuer som eleverna gjorde som träddeckare. Gruppen Lind och kastanj kommer också att publicera sina bidrag här på bloggen, men eftersom SO- och NO-arbetet är koncentrerat till måndag, tisdag och onsdag, får ni hålla er till efter helgen. Den här veckan har vi också gjort färdigt våra trädskulpturer. De finns att beskåda i vårt utställningsskåp i A-korridoren.

Studiebesök
Som en avslutning på vårt arbete om träd, kommer vi besöka Möllegården i Åkarp den 25 oktober där det just nu pågår en utställning som heter "Vårdträd och värkträd". Den handlar om folktro, sagor och sägner kring träd. Eftersom vi börjar vårt besök först klockan 12.00 hinner vi äta lunch i skolan innan vi åker. Läs mer om utställningen här.

Veckans ord
På måndag får eleverna träna på de ord som blir rättstavningsläxa tills på fredag. I skolan pratar vi om ordens stavning och skriver meningar som passar till.

Att träna hemma...
Låt era barn skriva orden utan att först träna på dem. Titta igenom orden och se efter om alla orden är rätt stavade eller om några är fel. Träna på orden som blev fel några gånger och försök igen. Bäst av allt är att träna på orden både i början på veckan och i slutet. På fredag blir det läxförhör innan badet.

Läsa och skriva
Det är roligt att eleverna visar ett sådant läsintresse. Jag har utökat utbudet i mina bokbackar på elevernas begäran och byter ut de böcker som inte varit så uppskattade.
Precis som vad det gäller läsningen är det roligt att se elevernas skrivglädje, både när de tillsammans har författat sina trädberättelser och när de fantiserar kring sina sagofigurer. Nästa vecka fortsätter vi sagoskrivandet genom att skriva om vilket problem huvudpersonen ska råka ut för.

Matte
I matte fortsätter vi träna räknestrategier och rör oss fortfarande i talområdet 20-100, men koncentrerar oss nu på subtraktion. Precis som tidigare är det inga tiotalsövergångar.
För att ytterligare befästa sina kunskaper kring positionssystemet har eleverna börjat tillverka 1000-rullar där de skriver samtliga tal från 0-1000.

Klassgemenskapen och SET
Vi fortsätter arbeta för att alla i vår klass ska må bra och förstärker allt det positiva som eleverna gör. Tillsammans har vi funderat över vad som behövs för att alla ska trivas i skolan och vilka regler vi vill ha i vår klass. Elevernas tankar finns förevigade på vackra höstlöv på väggen längst bak i klassrummet.
Eleverna tycker uppdraget som hemlig kompis är jätteviktigt och vi uppmuntrar förstås deras framgångar. Varje fredag avslöjas den hemliga kompisen.
Under rasterna har eleverna börjat leka mer gemensamma lekar och många från klassen deltar när det leks dunkgömme.



Veckoöversikt:
Onsdag:            Marie på samtalsledarutbildning i Staffanstorp, Läsläxa
Torsdag:           Idrott
Fredag:             Matteläxa, Veckans ord 8 stycken, BAD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar